Hayalet Mutfak Konsepti hakkında bilmeniz gerekenler

Covid 19’un hayatımıza girmesiyle birlikte tüketici davranış ve tercihleri de değişmeye başladı. Toplu yerlerde yasaklardan dolayı yemek yiyemeyen tüketici online yemek siparişine yöneldi. Trendleri doğru analiz edebilen yatırımcı ise Hayalet Mutfak konseptlerine geçiş yaptı. Böylece Hayalet Mutfaklar 2019’dan sonra önemli bir büyüme yaşadı.

Hayalet Mutfak nedir?

Hayalet mutfak bünyesinde sadece yemek pişirilen mutfağın olduğu, müşteriyi ağırlamak için oturma alanlarının bulunmadığı bir sistemdir. Müşteriler için yemek alanı barındırmadığı gibi arabaya servis sistemi de bulunmaz. Kısacası Hayalet mutfak sadece yemek hazırlamak ve teslimat yapmak üzere planlanmış ve böyle çalışan restoranlardır. Müşterilerin sipariş verebilmesi için telefon, mobil uygulama, internet sitesi veya çevrimiçi yemek sipariş sistemleri üzerinden işletme ile iletişime geçmesi gerekir. Müşterinin siparişi kurye ile teslim edilir.

Bir hayalet mutfak kurarken öncelikli olarak fizibilitenin doğru yapılmış olması gerekir. Doğru menü seçimi ve doğru lokasyonda mutfak kurarak kârınızı maksimize etmelisiniz. Ayrıca gelecek sipariş miktarının doğru yönetilebilmesi için hazırlıklı olmalısınız. Teslimat hatalarının en aza indirilebilmesinde önlemler alınmalı ve personel eğitilmelidir: Kötü paket servisi, sipariş hataları ve uzun bekleme süreleri minimize edilmelidir. Hayalet Mutfaklar için teslimat tek gelir kapısı olduğu için kurye sistemi büyük özen ve yatırım gerektirir.

Hayalet Mutfak Avantajları nelerdir?

  • Müşteri ağırlama alanlarına ihtiyaç olmadığı için mülk edinmek ya da kira ödemek zorunda kalmazsınız
  • Servis yapacak personel ya da garsonlara ihtiyaç olmadığı için maliyetler düşer
  • Paket servis ile daha geniş bir lokasyonda hizmet verebiliriz
  • Geleneksel bir işletmenin genel giderlerinden tasarruf sağlanır
  • Basit bir iş akışı ile işletmenizi kolay yönetirsiniz
  • Mevcut mutfağınızı kullanabilme imkânınız vardır

Hayalet Mutfakların Dezavantajları nelerdir?

  • Sadece online sipariş tercihi yapan kişilere ulaşabilirsiniz
  • Artan rekabet için reklam gelirlerinizi arttırmanız gerekebilir
  • Yüz yüze etkileşim olmadığı için müşteri sadakati oluşturmak zordur
  • Siparişin ısısını korumak için özenli paketleme gerekir, paketleme maaliyeti oluşur
  • Müşterinin sipariş verdiği üçüncü taraf entegrasyonları çok pahalı olabilir

Corona döneminden önce başlayan online sipariş trendine yönelik artan taleplere yetişebilmek için her geçen gün işletme ve kurye sayısında bir artış gözlemleniyor. Uzmanların resmi olmayan tahminlerine göre hayalet mutfak 2030 yılına kadar 1 trilyon dolarlık bir endüstriye ulaşabileceği tahmin ediliyor. Sizde bu endüstride yerinizi almak istiyorsanız, Omni A.Ş. olarak çeyrek asrı geçen tecrübemizle POS Otomasyon Sistemleri konusunda işletmenizin yanındayız. Sektör bilgi ve deneyimlerimizle her ihtiyacı düşünerek geliştirdiğimiz sistemlerimizin avantajlarından faydalanmak için hemen bizi arayın.