E-Dönüşüm Nedir, İşletmenize Hangi Yükümlülükleri Getirir?

E-Dönüşüm Nedir

E-Dönüşüm

E-Dönüşüm Nedir? Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), teknolojik yenilikleri kullanarak özellikle KOBİ’lerin mali yükümlülüklerini kolayca yerine getirmelerini sağlayacak e-Dönüşüm sürecini başlattı. 19 Ekim 2019 tarihli Resmî Gazete ‘de yayımlanan e-Dönüşüm Tebliği‘ni sizler için detaylıca inceledik ve bu tebliğe göre işletmenize entegre etmeniz gereken elektronik sistemleri aşağıda sıraladık.

e- Arşiv:

e- Arşiv Fatura, kesilen kağıt faturaların elektronik ortamda düzenlenmesi ve bir kopyasının elektronik ortamda muhafaza ve ibraz edilmesine imkân sağlayan uygulamadır. e-Fatura ile arasındaki temel fark ise şöyle: e-Fatura, sisteme kayıtlı iki firma arasında gönderilen bir fatura türü iken, e-Arşiv fatura, e-Fatura sistemine dahil olmayan şirketler veya son kullanıcılara elektronik ortamda fatura gönderilmesini sağlıyor.

Kimler e-Arşive Geçiş Yapmalıdır?
Önemle belirtmeliyiz ki, e-Fatura uygulamasına kayıtlı olan kullanıcıların 1.1.2020 itibariyle e-Arşiv uygulamasını da sistemine entegre etmesi zorunludur. Eğer işletmeniz henüz e-Fatura sistemine kayıtlı değilse, 1.07.2020 tarihine kadar hem e-Arşiv hem de e-Fatura sistemine geçiş yapmanız gereklidir.

e- Fatura:

Adını sıklıkla duyduğumuz e-Fatura uygulaması ise, e-Dönüşümün en önemli unsurlarından birisi. E- Faturanın matbu faturadan temel farkı, bilgisayar ortamında hazırlanması, saklanması ve gönderilmesidir. e-Fatura, kullanıcılarına hem faturalama sürecinde kolaylık sağlıyor, hem de daha hızlı ve güvenli bir şekilde fatura gönderimi yapmalarına yardımcı oluyor.

E-Fatura sistemini kullanarak sizden fatura talep eden misafirlerinizi faturanın kesilmesini bekletmeden uğurlayabilir, e-Faturalarını ise dakikalar içerisinde müşterinizin muhasebe departmanına iletebilirsiniz. Böylece grup yemekleri veya kalabalık yemekli iş toplantıları için sizi tercih eden misafirlerinizin gereksiz bir zaman kaybı yaşamasını engeller, operasyonel hızınız ile onları memnun edersiniz.

Kimler e-Faturaya Geçiş Yapmalıdır?
Öncelikle yayımlanan tebliğe göre 2018 veya 2019 hesap dönemleri brüt satış hasılatı 5 Milyon TL ve üzeri olan mükelleflerin, 01.07.2020 tarihi ile hem e-Fatura hem de e-Arşiv uygulamasına geçmesi zorunlu hale geldi. Bu tarihe kadar e-Faturaya geçiş için sistem entegrasyonlarını tamamlamanız gerekiyor.

e- İrsaliye:

Kâğıt irsaliye ile benzer özelliklere sahip olan e-İrsaliye, e-Fatura sistemine kayıtlı işletmeler tarafından dijital ortamda hazırlanabilmektedir. e-Fatura gönderiminden hemen sonra hazırlanıp mail ortamında gönderilebilen e-İrsaliye, sevk irsaliyesi yerine sayılacak.

Zincir şubeleri olan veya bünyesinde üretim tesisi de bulunan bir işletme sahibiyseniz, noktalarınız arasında ürün sevk ederken, e-İrsaliye size hız kazandıracak ve operasyonel kolaylık sağlayacaktır.

Kimler e-İrsaliyeye Geçiş Yapmalıdır?
e-İrsaliye için zorunlu başlangıç tarihi 01.07.2020 olarak belirlendi. E-Fatura uygulamasına kayıtlı olan ve 2018 yılı ve sonrasındaki hesap dönemlerinde cirosu 25 Milyon TL ve üzeri olan tüm mükelleflerin 01.07.2020 tarihi itibariyle e-İrsaliye sistemine geçmesi zorunlu hale gelecek.

e-Dönüşüm ile ilgili yayımlanan Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği için tıklayınız.

Sorularınız mı Var?
e-Dönüşüm süreciyle ilgili kapsam ve yükümlülükler, GİB’in Resmi Gazete’ de yayımladığı tebliğde detaylı olarak belirtilse de geçiş sürecinde aklınıza takılan farklı sorular olabilir veya işletmeniz için profesyonel bir görüş edinmek isteyebilirsiniz. Omni A.Ş. olarak tüm sorularınız için sizlere yardımcı olmaya hazırız. Bizi 444 66 64 numaralı telefondan arayabilir veya [email protected]’ mail adresine sorularınızı iletebilirsiniz.

Önemli Tarihler
e-Faturaya kayıtlı işletmelerin e-Arşive kayıt olması için son gün: 1 Ocak 2020 Çarşamba
e-Faturaya kayıtlı olmayan işletmelerin hem e-Faturaya hem de e-Arşive kaydı için son gün: 1 Temmuz 2020 Çarşamba
e-İrsaliye sistemine kayıt olmak için son gün: 1 Temmuz 2020 Çarşamba

Omni Blog